V februarju opravimo prekopavanje vrta, če tega dela še nismo opravili jeseni. Počakati pa je potrebno, da se zemlja nekoliko osuši. Manjše zdrobljene dele rastlin zakopljemo, večje nepredelane ostanke rastlin pa damo na kompost.
Pripravimo tudi tople grede, kjer bomo v tem mesecu že lahko posejali kapusnice, solato, zeleno, por in kolerabico. Toplo gredo pripravimo s plastjo svežega hlevskega gnoja, plastjo preperelega gnoja in na vrhu sledi 20 cm plast kvalitetne vrtne zemlje. Pred setvijo in sajenjem je treba gredo tudi očistiti z milnico.
Na prosto lahko proti koncu meseca februarja posejemo špinačo, pastinak, bob, redkvico in zgodnji grah, spomladanski česen. Gredice pokrijemo z zimsko kopreno. V nizke tunele sejemo korenček, peteršilj in redkvico.
V ogrevanih rastlinjakih sejemo v lončke ali multiplošče za pripravo domačih sadik jajčevcev, paprike in paradižnikov.
Izbira čebulčka za sajenje v marcu je že zelo velika, tako da se čimprej založimo z željenimi sortami. Če se bo zemlja dovolj osušila, pa si lahko že pripravimo gredico za sajenje. Pri pripravi tal upoštevamo, da čebula ne mara preveč dušika, zato ne dodajamo hlevskega gnoja ali kupljenih organskih gnojil. V tla primešamo kalijevo gnojilo (lahko lesni pepel) in nekaj dobrega komposta.