Kaj bo letos rastlo na našem vrtu, v rastlinjaku ali pa v visoki gredi? Ohrovt, blitva, brstični ohrovt, motovilec, por, repa in rumena koleraba so znane kot trdožive vrtnine, ki v tem času še lahko zdržijo na vrtu. V rastlinjakih so namreč vedno bolj zaželjene visoke grede, v katerih gojimo še solato, endivijo, radič špinačo, peteršilj, kitajsko zelje, redkvice.
Katere prednosti prinašajo visoke grede?
Pravzaprav ima visoka greda veliko prednosti. Pomemben razlog je hrbtenici prijaznejša višina za delo. Poleg tega boste v visoki gredi imeli do trikrat večji pridelek, hkrati pa boste škodljivcem preprečili, oziroma vsaj otežili vstop.
Tisti, ki imate ogrevan rastlinjak ali dovolj svetlo mesto v notranjih prostorih, se konec meseca lahko lotite setve paprike in jajčevca, ki imata daljšo rastno dobo. Za kalitev so potrebne temperature od 20 do 25 °C, kasneje pa so lahko temperature nekoliko nižje.
Ljubitelji vrtnarjenja, radi bi vas spomnili, da imate januarja čas tudi še za saditev ene zelo zdrave rastline! Če bo zemlja dovolj odmrznjena konec meseca, lahko zamudniki posadite česen. Pri sajenju vedno izberite večje stroke, ker bodo pridelali največje glave.
Kdaj pripravimo visoko gredo?
Najbolj primerno obdobje za pripravo visoke grede je jeseni, vendar tudi če se tega opravila lotite sedaj, boste imeli še dovolj časa, da bo zemlja primerno počivala. Na ta način se bo zemlja do pomladi posedla, ostanki hrane z vašega komposta pa se bodo primerno razgradili. Tako bo visoka greda lahko že marca ali aprila pripravljena za saditev in sejanje zelenjave. Priporočamo vam, da visoko gredo postavite na sončno stran vrta.