Poplave so ene najbolj uničujočih naravnih nesreč. Poleg uničenega premoženja prizadenejo tudi vrtnine in pridelke na vrtovih. Zato je treba biti zelo previden, kako ravnati z vrtninami po vodni ujmi.
Ko se poplave umirijo in voda se umakne, se postavi vprašanje, kaj storiti z vrtninami, ki so bile izpostavljene poplavam. Zaradi onesnaženih tal je odsvetovano, oziroma prepovedano uživanje vrtnin.
Po poplavah je namreč ključnega pomena, da preverite onesnaženost tal, saj lahko poplavne vode prinesejo številne nečistoče in kemikalije, ki lahko ostanejo v tleh. Običajno poplavne vode niso zgolj deževnica, pomešana z blatom, zato preverite, ali je vaše območje prizadeto zaradi onesnaženosti in ali je varno nadaljevati z vrtnarjenjem.
Če so tla močno onesnažena, je bolje, da začasno prenehate z vrtnarjenjem ali prestavite vrt na drugo lokacijo.
Na vašem vrtu previdno odstranite nanose blata in posušene ostanke, da omogočite prezračevanje in pripravo tal za nadaljnjo obnovo vašega vrtička. Poskrbite, da boste to storili pazljivo, da ne poškodujete rastlin in tal.
Nekatere rastline so bolj odporne na poplave, medtem ko druge morda niso preživele. Odstranite rastline, ki so povsem odmrle, vendar pustite tiste, ki kažejo znake okrevanja. Včasih je treba počakati nekaj dni, da ugotovite, ali bodo nekatere rastline preživele.
V kolikor je potrebno, pripravite nova tla za nadaljnje vrtnarjenje. Dodajte organska gnojila, kompost ali druga hranila, da obnovite rodovitnost tal. Prav tako lahko razmislite o izbiri rastlinjakov ali visokih gred za zmanjšanje tveganja ob morebitnih novih poplavah. S preventivnimi ukrepi lahko zmanjšate tveganje za prihodnje poplave in ohranite svoj vrt zdrav ter ploden.
Zelo pomembno je tudi, da kletne prostore in shrambe, ki jih je poplavilo, prezračite in iz njih odstranite vse odstranljive predmete. Tako boste prostor pripravili za čiščenje ter razkuževanje tal in sten. Pri tem je treba preveriti tudi stanje stenskih in talnih oblog. Čistila in razkužila morate pripraviti in uporabiti po navodilih proizvajalca. Očiščene in razkužene prostore nato prezračite in ogrejte ter tako poskrbite, da se čim prej posušijo.
Ko se voda, tudi podtalnica, iz poplavljenih prostorov umakne, živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, obvezno zavržite. Poleg tega vsa živila preglejte. Na mokrih živilih in na zalogah suhe zelenjave, sadja in žitaric v vlažnem okolju se pogosteje pojavlja plesnivost. Nekatere plesni izločajo zdravju škodljive strupe.