Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Kako pripravimo trato in kosilnico na zimovanje?

Kako pripravimo trato in kosilnico na zimovanje?

Svetovalec

Predviden čas branja 3 min
Petek, 09. September

Sezona opravil na tratah, travnikih in vrtovih se počasi zaključuje. Poleg zelenice bo na t.i. zimsko spanje treba pripraviti tudi vrtne kosilnice. Kdaj je najbolj primerno, da izvedemo zadnjo košnjo? Odgovor na to in ostale vrtnarske dileme nam bo pomagal rešiti Eurogarden strokovnjak Gabrijel Maček.

Zadnja košnja je odvisna od temperatur in količine padavin. Jesen nam prinaša hladnejše dneve in posledično se rast trave upočasni, zato kosimo manj pogosto. S košnjo zaključimo čim pozneje, vendar pazimo, da zadnjo košnjo opravimo še pred prvimi zmrzalmi.

Kako visoka naj bo trava ob zadnji košnji na našem vrtu?

Trava čez zimo ne sme ostati previsoka, saj s tem pospešimo razvoj bolezni v trati. Višina jesenske košnje naj bo okoli 5 cm. Če trava jeseni še lepo raste in je lepe temne zelene barve, jo normalno kosimo, kot vso sezono košnje. Ko mislimo, da kosimo zadnjič, jo kosimo na najvišjo višino kosišča, ki jo dovoljuje kosilnica. Tako trava ne bo poležana pod snegom, pa tudi mraz jo ne bo premočno prizadel.

vrtne kosilnice ramda
vrtne kosilnice ramda

Po končani sezoni košnje je potrebno poskrbeti tudi za vrtne stroje. Kako po zadnji košnji pravilno skladiščiti motorno vrtno kosilnico?

Vrtno kosilnico natančno očistimo, zamenjamo olje v motorju, podmažemo vse vrtljive elemente na kosilnici. Pri tem ne smemo pozabiti niti na zajle.

Je kaj drugačno skladiščenje motornih nahrbtnih kos?

Motorne nahrbtne kose očistimo, spraznimo tank z mešanico in kotni prenos podmažemo z litijevo mastjo. Kosilno palico razdremo, očistimo in podmažemo vrtljive dele. S tekočo mastjo v spreju pa popršimo, oziroma namažemo vse zajle.

Kako pa je s skladiščenjem baterijskih vrtnih strojev? Na kaj moramo biti pozorni?

Baterijske kose razdremo in očistimo. Odstranimo baterije, ki jih napolnimo 100% in jih ves čas, torej do prve košnje, hranimo na toplem. Priporočljivo je vsaj enkrat preveriti napolnjenost baterije. Vse stroje v zimskem hladnem času hranimo v skladiščnih prostorih, kjer ne zmrzuje.

Še več koristnih nasvetov boste vedno dobili tudi v vrtnih centrih Eurogarden.

-5%
339,99 €
322,99 €
RA 895077/Y145V
na zalogi
-6%
89,99 €
84,59 €
RA 698001
na zalogi

Preberi še...

Kako pravilno zalivati zelenjavni vrt?

Kako pravilno zalivati zelenjavni vrt?

Zalivanje je ključnega pomena za kakovosten in bogat pridelek na vašem zelenjavnem vrtu. Pravilna tehnika zalivanja je ...
Nasveti: Katere rastline zasaditi na vrt?

Nasveti: Katere rastline zasaditi na vrt?

Če razmišljate o preurejanju vrta, je treba najprej temeljito premisliti, kaj, kam in kdaj zasaditi. Če potrebujete ...
Kako pravilno vzdržujemo motorno kosilnico?

Kako pravilno vzdržujemo motorno kosilnico?

Motorno kosilnico je vsekakor priporočljivo izbrati za površine, večje od 500 kvadratnih metrov. Za manjše površine v ...