Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Kako ustvariti priročen balkonski vrt?

Kako ustvariti priročen balkonski vrt?

Svetovalec

Predviden čas branja 2 min
Četrtek, 18. April

Urbano vrtnarjenje je postalo priljubljen način mestne samooskrbe, saj je prostora za lasten vrt manj kot na podeželju. Ena najbolj priljubljenih oblik urbanih vrtov je balkonski zelenjavni vrt, ki omogoča, da tudi majhni prostori postanejo zeleni in bogati z zdravo, doma pridelano zelenjavo in zelišči. Zato smo za vas zbrali najbolj koristne napotke, kako ustvariti priročen balkonski vrt, ki bo oplemenitil vašo okensko polico, teraso ali balkon.

Za začetek je najpomembnejše načrtovanje, kako izkoristiti omejen prostor, ki ga lahko namenite svojim vrtnarskim podvigom. Upoštevati morate različne dejavnike, kot so količina svetlobe, velikost prostora za rastline ter predvsem, katere rastline so primerne za vaše podnebje. Urbani vrtiček na Obali bo namreč videti nekoliko drugače kot na Gorenjskem.

Izberite primerna korita za optimalno rast rastlin

Preden boste posadili svoje prve sadike ali seme v svoj urbani vrtiček, razmislite, v kakšnih posodah in koritih bodo rasle. Pri izbiri posod imejte v mislih njihovo velikost, obliko in material. Veliko izbiro korit in okrasnih loncev lahko najdete v vrtnih centrih Eurogarden Dobrova pri Ljubljani in v Krškem ter v spletni trgovini eurogarden.eu.

Posode naj bodo dovolj globoke in stabilne, da omogočajo dobro drenažo in rast korenin. Razmislite tudi o možnostih vertikalnega vrtnarjenja, ki omogoča, da izkoristite tudi stene balkona, ali pa si omislite visoko gredo, če vam to dopušča prostor na vaši terasi.

Kakšno zemljo uporabiti?

Za dobro rast sadik v vašem urbanem vrtičku je zelo pomembno, da uporabite kakovosten substrat, da bodo rastline bolje rasle. Mnogokrat ljudje uporabljajo zemljo z vrta, vendar se ob tem ne zavedajo, da lahko v korita in posode vnesejo tudi številne ličinke škodljivcev, ki jih s prostim očesom ni mogoče zaznati.

Na ta način bodo neželeni obiskovalci pojedli koreninice sadik rastlin, ki ste jih posadili, in vaše vrtnarjenje se bo hitro končalo. Pri nakupu zemlje za vaše rastline bodite pozorni tudi na priporočila na embalaži, saj posamezne rastline, zelišča in grmovnice, ki jih boste posadili na balkonu, potrebujejo drugačno kislost zemlje za optimalno rast.

 

Preberi še...

V marcu se resno lotimo dela na vrtu

V marcu se resno lotimo dela na vrtu

Z brstenjem in pisanim pomladnim cvetjem v marcu narava naravnost eksplodira. Zdaj je čas, da se resno lotimo dela na ...
Vrtnarski nasveti za februar

Vrtnarski nasveti za februar

Februar je čas, ko se vrtnarji začnemo pripravljati na pomladno sezono. Kljub mrazu so naši vrtovi še vedno živi, polni ...
Razvoj zelene energije in blagovna znamka Ramda

Razvoj zelene energije in blagovna znamka Ramda

V skrbi za ohranjanje okolja moramo razvijati vedno naprednejše in dovršene izdelke, ki nam bodo pomagali pri ohranjanju ...