Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Nasveti: Katere rastline zasaditi na vrt?

Nasveti: Katere rastline zasaditi na vrt?

Svetovalec

Predviden čas branja 3 min
Torek, 16. Maj

Če razmišljate o preurejanju vrta, je treba najprej temeljito premisliti, kaj, kam in kdaj zasaditi. Če potrebujete pomoč, se je pametno obrniti na strokovnjake. Najboljše nasvete za urejanje okolice boste dobili v vrtnih centrih Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani in v Krškem.

Vse bolj je v trendu zasaditev sadnih dreves

Se sprašujete, katera sadna drevesa so najbolj trpežna in rodovitna, na vrtu ob družinski hiši pa ne bodo zasedla preveč prostora?

Izbira sadnih dreves je zelo velika, vendar se moramo pred nakupom najprej vprašati, kakšne so naše prehranske potrebe po sadju. Če si želimo imeti domače sadje samo za sprotno sezonsko porabo, je izbor drugačen, kot če si želimo pripraviti tudi ozimnico.

Sadno drevje se goji na tak način, da se različne sorte cepi na različne vrste podlag. Podlaga pa ima vpliv na velikost drevesa. Torej za manjše vrtove si izberemo sadike, ki so cepljene na tako imenovane šibke podlage. Taka drevesa bodo nižje rasti.

Neizkušenim domačim sadjarjem svetujemo, da si izberejo odpornejše sorte različnih sadnih vrst.

V zadnjih letih so zaželene rastline, ki poleg svoje lepote podarijo užitne plodove. Taka rastlina je šmarna hrušica, ki jo lahko gojimo kot grm, majhno ali pa srednje veliko drevo. Šmarna hrušica je čudovita pomladna nevesta z obilico belih cvetov. V juniju nas obdari s sladkimi temnomodrimi plodovi, jeseni pa rdeče zažarijo njeni listi.

Polepšajte svoj vrt z okrasnimi drevesi

Ni lepšega kot uživati na domačem vrtu, ko vse okoli nas zeleni in se bohoti v pomladno-poletnih barvah. Pred zasaditvijo novih rastlin na svoj vrt se je treba vprašati, katera okrasna drevesa so trenutno najbolj trendovska in obenem vzdržljiva za naše podnebje.

Še vedno so najbolj priljubljene zimzelene rastline. Med iglastimi drevesi so priljubljene in trpežne atlaške srebrne cedre ali srebrne smreke.

Med listopadnimi drevesi so še vedno najbolj zaželeni japonski javorji. Najpogosteje si Slovenci na domačem vrtu posadimo japonski javor z rdečimi listi. Ob tem bodite pozorni, da ga zasadite na dovolj osončeno mesto na vrtu, da bo zažarel v vsej svoji lepoti.

 

MST 456012
na zalogi
JE 299796
na zalogi

Preberi še...

Kako pravilno zalivati zelenjavni vrt?

Kako pravilno zalivati zelenjavni vrt?

Zalivanje je ključnega pomena za kakovosten in bogat pridelek na vašem zelenjavnem vrtu. Pravilna tehnika zalivanja je ...
Kako pravilno vzdržujemo motorno kosilnico?

Kako pravilno vzdržujemo motorno kosilnico?

Motorno kosilnico je vsekakor priporočljivo izbrati za površine, večje od 500 kvadratnih metrov. Za manjše površine v ...
Kako obdariti njega ali njo ob posebnih priložnostih?

Kako obdariti njega ali njo ob posebnih priložnostih?

Kaj kupiti "njej" ali "njemu" za darilo ob osebnem prazniku ter s čim obdariti za moškega ali žensko za god in druga ...