Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Vrtnarski nasveti za februar

Vrtnarski nasveti za februar

Svetovalec

Predviden čas branja 3 min
Četrtek, 01. Februar

Februar je čas, ko se vrtnarji začnemo pripravljati na pomladno sezono. Kljub mrazu so naši vrtovi še vedno živi, polni potenciala in priložnosti za skrb zanje. Naj vam naši vrtnarski nasveti pomagajo do letošnje bogatejše letine.

Priprava tal za novo vrtnarsko sezono

Februar je odličen mesec, da začnete pripravljati tla za spomladansko sajenje. V prvi vrsti je pomembno, da odstranite plevel, razrahljajte tla s pomočjo vil in jih obogatite s kompostom. Priporočamo vam uporabo konjskega gnoja, ki ga lahko kupite tudi v vrtnih centrih Eurogarden.

Dobra priprava tal bo pripomogla k izboljšanju strukture tal ter bo omogočila, da bodo rastline imele dovolj hranil za rast in razvoj. Počakati pa je potrebno, da se zemlja nekoliko osuši. Manjše zdrobljene dele rastlin zakopljemo, večje nepredelane ostanke rastlin pa damo na kompost.

Poleg tega je pomembno, da razmislite, kaj bo letos raslo na vašem vrtu. Februar je namreč odličen čas, da začnete načrtovati svoj vrt za prihajajočo sezono. Razmislite o tem, kje boste posadili posamezne rastline, kako jih boste razporedili in kakšne spremembe želite narediti v obstoječem vrtu. Ne pozabite, da je ob načrtovanju vrta pomembno upoštevati zakonitosti kolobarjenja.

Kaj sadimo in sejemo na vrtu februarja?

Nekatere vrste zelenjave so ostale na vašem vrtu tudi čez zimo. Če imate na vrtu rastline, kot na primer brokoli, ohrovt, ali špinača, poskrbite, da bodo dobro zaščitene pred mrazom. Priporočamo vam uporabo zimske koprene Ramda, da ohranite toploto in preprečite poškodbe rastlin zaradi nizkih temperatur. V kolikor nimate koprene, lahko rastline vasj začasno zaščitite z vejami jelke, ki za razliko od smreke dlje časa obdržijo iglice in nimajo velikega vpliva na pH tal.

Čeprav je februar zimski mesec, lahko že začnete s setvijo odpornejših rastlin. Med slednje spadajo špinača, ohrovt in grah. Tako boste imeli zdrave in okusne pridelke že zgodaj spomladi.

Čas je za nakup semenskega krompirja

Februar je mesec, ko imamo v vrtnih centrih Eurogarden že na voljo veliko ponudbo semenskega krompirja. Zato pravočasno poskrbimo za zalogo, da bomo gomolje še pravočasno nakalili. Gomolje bomo pravilno nakalili v dveh do treh tednih na svetlobi in ob temperaturah od 15 do 17 °C.

Nakaljevanje gomoljev je zlasti priporočljivo za zgodnje sorte, saj s tem postopkom dosežemo 8-14 dni zgodnejši pridelek. Če bo zemlja dovolj ogreta (vsaj 9 °C) bodo na Primorskem krompir že posadili na njive in vrtove.

Zdaj je skrajni čas za spomladanski rez sadnega drevja

V februarju izvajamo spomladansko rez. Pričnemo z rezjo vinske trte in nato sledi obrezovanje sadnih dreves in grmovnic. Obrezovanje izvajamo vedno v suhem vremenu, da ne širimo okužb z glivami. Dela lahko izvajamo pri temperaturah do -5 °C.

Redno obrezovanje sadnih dreves spodbuja razvoj vitalnega in zdravega rodnega lesa, obenem pa poskrbi tudi za to, da v notranjost krošnje prihaja dovolj svetlobe ter zraka, zaradi česar drevnine ostajajo zdrave.

 

-12%
7,15 €
6,29 €
RA 895667
na zalogi
-12%
1,25 €
1,10 €
PLA 761946
na zalogi

Preberi še...

Razvoj zelene energije in blagovna znamka Ramda

Razvoj zelene energije in blagovna znamka Ramda

V skrbi za ohranjanje okolja moramo razvijati vedno naprednejše in dovršene izdelke, ki nam bodo pomagali pri ohranjanju ...
Muholovka umira - kakšna naj bo nega mesojede rastline?

Muholovka umira - kakšna naj bo nega mesojede rastline?

V svetu eksotičnih rastlin je mesojeda rastlina, znana tudi kot muholovka, edinstvena in fascinantna vrsta, ki jo ...
Božična zvezda: Kako skrbeti zanjo in zakaj ji odpada listje?

Božična zvezda: Kako skrbeti zanjo in zakaj ji odpada listje?

Približuje se najčarobnejši čas leta, ko stanovanje okrasimo z božičnimi okraski. Manjkati ne sme niti božična zvezda, ...