Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Bi sadili sadna drevesa oktobra?

Bi sadili sadna drevesa oktobra?

Predviden čas branja 2 min
Ponedeljek, 21. September

Jesenske sadike spomladi bolje odženejo

Ko pride oktober in z njim jesenski čas, obdobje hladnega in mrzlega vremena, se tudi drevesa počasi pripravljajo na zimo. 

  • Z bakrenim pripravkom škropimo breskve, za zavarovanje pred breskovo kodravostjo v naslednjem letu. 
  • V tem času obiramo pozne jesenske in zimske sorte jablan, hrušk, kutin, kostanj, nešplje šele, ko jih osmodi slana.
  • Sadje, ki ga bomo shranili, obiramo previdno, da ne pride do odrgnin in poškodb na plodovih, da kasneje pri shranjevanju ne bi prišlo do gnitja.
  • V drugi polovici oktobra dozorijo kakiji, obiramo jih, ko se začno barvati. 
  • Konec meseca je čas, da kupimo sadike sadnih rastlin. Pred sajenjem moramo izbrati primeren prostor. Tla dobro pripravimo, paziti moramo na vrste in sorte rastlin, ki za normalno rodnost v svoji neposredni bližini potrebujejo opraševalno sorto (jablane, hruške …), saj se ne morejo opraševati z lastnim cvetnim prahom. Sadike, ki so bile sajene jeseni, spomladi bolje odženejo, saj se rastline pred zimo dobro ukoreninijo in založijo z vodo ter hranili. 
  • Tri tedne pred sajenjem izkopljemo sadilne jame. Velikost jame je odvisna od lastnosti tal — slabša, kot so tla, večja mora biti sadilna jama. Na dno jame damo kompost oziroma šoto, nič pa ni narobe, če dodamo gnojilo za založno gnojenje, vendar brez dušika. V prej pripravljeno sadilno jamo posadimo sadno rastlino, zasujemo z zadostno količino zemlje in večkrat potlačimo. Ko sadimo, dodamo tudi mineralna gnojila in hlevski gnoj, vendar ne direktno na korenino. Sadikam damo oporo. Ko sadna drevesa posadimo, jih tudi zalijemo.

Če potrebujete še kakšen nasvet, se oglasite pri nas. Z veseljem vam pomagamo do čudovitve zasaditve zdravih sadnih dreves.

Preberi še...

Krompir je pobran. Kaj lahko na vrtu sadimo in sejemo poleti?

Krompir je pobran. Kaj lahko na vrtu sadimo in sejemo poleti?

Krompir je ponekod že pobran. Kljub temu pa lahko na vrtu sadimo, sejemo in presajamo tudi v poletnih dneh. Junij, julij ...
Soda bikarbona za pomoč proti polžem in boleznim rastlin

Soda bikarbona za pomoč proti polžem in boleznim rastlin

Sodo bikarbono v vrtu uporabimo za zaščito rastlin pred boleznimi. Deluje tudi kot zaščita pred polži. Z rednim ...
Zakaj je potrebna zimska rez sadnega drevja?

Zakaj je potrebna zimska rez sadnega drevja?

V kolikor si želimo v novi vrtnarski sezoni imeti več pridelka, je pomembno, da se opravi zimska rez sadnega drevja. S ...