Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Živali ne krmite s svežimi žiti tik po žetvi

Živali ne krmite s svežimi žiti tik po žetvi

Svetovalec

Predviden čas branja
Torek, 22. Avgust

Številna žita so kmetovalci že poželi, nekatera pa žetev še čakajo. Kljub temu, da so neugodne vremenske razmere ponekod povzročile ogromno škode, je treba biti previden, kako ravnati s pridelki.

Strokovnjaki tako svetujejo, da za krmljenje vaših živali ne uporabljate svežega žita. Krmljenje svežega žita živalim ne priporočajo hitreje kot 4-6 tednov po spravilu, za kar obstajajo tehtni razlogi.

Žito tudi po žetvi še vedno dozoreva

Znanstveno je dokazano, da pride po žetvi v zrnju do notranje prerazporeditve vode, čemur po domače pravijo, da se žito spoti. Poleg tega se v žitu v času po žetvi izločajo antinutritivne snovi, obenem pa se zaključujejo tudi encimski procesi.

V obdobju dozorevanja po žetvi se sprožijo tudi vsi procesi staranja, ki pomagajo k upočasnjevanju razgradljivosti žita v vampu, s tem pa živalim pomagajo tudi pri boljši prebavi.

V kolikor bi živali krmili s svežimi žiti, le-ta povzročijo prebavne motnje, ki se pojavijo pri vseh starostnih skupinah goveda, prašičev in perutnine. Tudi pri ljudeh se lahko pojavijo prebavne motnje, če zaužijejo kruh, pripravljen iz svežih žit.

sveže žito na polju

Če je krme premalo, sveža žita dodajajte postopoma

V kolikor imajo kmetje premalo krme, strokovnjaki svetujejo, da sveža žita v krmo kmetje vpeljujejo postopoma. Najprej je smotrno krmi dodati le 10 odstotkov svežih žit, po nekaj dnevih pa lahko kmetje dodajajo do 20 odstotkov svežih žit, kasneje pa največ 50 odstotkov.

Ne pozabite, da je zrnje treba skladiščiti na suhem in primernem mestu. Prav tako je potrebno v času skladiščenja večkrat preveriti ustreznost higiene skladiščenih žit. V nasprotnem primeru se lahko pojavijo plesni, kvasovke in mikroorganizmi, pride do razgradnje škroba in maščob, tvorbe toksinov.

Preverite ponudbo izdelkov za kmetovalce v spletni trgovini www.eurogarden.eu, vabimo pa vas tudi v vrtne centre Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani in v Krškem, kjer so vam vedno na voljo izkušeni Eurogarden svetovalci.

-6%
499,99 €
469,99 €
SO 466
na zalogi
MRC 207013
na zalogi
-6%
1.999,99 €
1.879,99 €
RA 698587
na zalogi

Preberi še...

Zakaj je potrebna zimska rez sadnega drevja?

Zakaj je potrebna zimska rez sadnega drevja?

V kolikor si želimo v novi vrtnarski sezoni imeti več pridelka, je pomembno, da se opravi zimska rez sadnega drevja. S ...
Vrtnarji tudi decembra ne počivajo

Vrtnarji tudi decembra ne počivajo

Ne glede na to, kako velik vrt imate, dela nikoli ne zmanjka. Zdaj sicer ni potrebno pleti plevela, okopavati in ...
Kako zaščititi rastline pred pozebo?

Kako zaščititi rastline pred pozebo?

V naslednjih dneh Sloveniji grozi pozeba, zato vam svetujemo, da ravnate preventivno. Pripravili smo napotke, s katerimi ...