Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Kakšna dela nas čakajo julija v sadnem vrtu?

Kakšna dela nas čakajo julija v sadnem vrtu?

Predviden čas branja 2 min
Četrtek, 02. Julij

Jagodičevje in sadje nas že razveseljuje s svojimi plodovi. Ta mesec lahko že opravimo poletno rez. Kakšno delo nas še čaka?

 

  • Obiramo češnje, marelice, breskve, zgodnje sorte hrušk in jabolk. 
  • Največji pridelek jagod je že skoraj mimo, obiramo pa ostalo jagodičevje. Rozge malin po obiranju porežemo. Tudi pri ribezih in kosmuljah po obiranju izrežemo izrojene poganjke, starejše od štirih do petih let. S tem spodbudimo tvorbo kvalitetnih rodnih brstov na mladikah. 
  • Od sredine julija do sredine avgusta opravimo poletno rez v sadovnjaku. Poskrbimo za redčenje krošnje, izrezujemo enoletne poganjke, ki izraščajo iz starega lesa v notranjosti krošnje. Puščamo samo veje, ki jih bomo uporabili za pomlajevanje drevesa. Upogibamo veje in jih s tem spodbujamo k tvorbi cvetnih popkov. Izrezujemo konkurenčne poganjke. Poletno rez izvajamo na močnih zdravih drevesih. Če so sadike v slabšem stanju, pa raje opravimo samo spomladansko rez. V naši spletni trgovini lahko pregledate pester izbor škarij za obrezovanje, lahko pa nas obiščite, če potrebujete dodaten nasvet.

Preberi še...

Kaljenje in sajenje krompirja

Kaljenje in sajenje krompirja

V vrtnih centrih Eurogarden je na voljo velika ponudba semenskega krompirja. Pravočasno poskrbite za zalogo, da boste ...
Kaj pobiramo in kaj še lahko sadimo oktobra na vrtu?

Kaj pobiramo in kaj še lahko sadimo oktobra na vrtu?

Ni malo navdušenih vrtnarjev, ki jim jeseni zmanjka energije in zagona nad vrtnarjenjem in v pričakovanju neizogibnega ...
Septembra je v sadovnjaku pestro

Septembra je v sadovnjaku pestro

V jesenskem sadovnjaku z velikim veseljem obiramo sadje, ki smo ga čez sezono negovali in zanj skrbeli. V tem času ...