Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Vodni program

Že v 6. tisočletju pr. n. št. so na ozemlju Mezopotamije in današnjega Egipta ter Irana gojili ječmen na območjih, kjer je količina padavin premajhna za rast te poljščine. Arheološka izkopavanja so razkrila ostanke sistemov jarkov za namakanje.
Namakalni sistemi so tako postali nepogrešljiv del vrtnarjenja in kmetovanja. Pravzaprav so nepogrešljiv del pri ohranjanju katerih koli zelenih površin, njiv ali vrtov. Tako so se s časoma razvili različni namakalni sistemi. Najenostavnejši in tudi najstarejši je površinsko namakanje, pri katerem se s pomočjo sistema jarkov, nasipov in zapornic usmeri vodo preko obdelovalnih površin. Ta sistem je izvedljiv zgolj na ravnih površinah, zato se je razvilo namakanje z oroševanjem. Pri slednjem se voda pod visokim pritiskom usmeri iz zajetja skozi cevi in brizga iz škropilnikov, razporejenih v določenem vzorcu, ti pa so lahko statični ali premični. Za najučinkovitejšo metodo velja kapljično namakanje, pri katerem se voda pod nizkim pritiskom usmeri skozi cevi do množice šob, razporejenih ob vsaki sadiki posebej, iz katerih počasi kaplja. To omogoča večji nadzor nad porabo in razporeditvijo vode, manjšo porabo energije in dodajanje raztopljenih gnojil. Vmesna stopnja je namakanje z mikrorazpršilci, ki delujejo pod nižjim pritiskom kot pri klasičnem namakanju z oroševanjem in imajo manjši doseg. Tudi pri tej metodi obstaja možnost dodajanja gnojil.

V Vrtnem centru Eurogarden vam nudimo bogato izbiro različnih namakalnih sistemov, med katerimi boste zagotovo našli svojega. Obiščite naše trgovine in se posvetujte z našimi strokovnjaki, ki bodo za vas pomagali izbrati najbolj primeren sistem.  

Izbirate lahko med naslednjimi blagovnimi znamkami:

Nazaj