Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Kakšna posoda je primerna za naše rože?

Kakšna posoda je primerna za naše rože?

Predviden čas branja 3 min
Četrtek, 19. April

Posode iz žgane gline

Ti lonci in korita so trajni, se ne pregrevajo in dobro zadržujejo vlago v prsti. To je zlasti pomembno v poletni vročini, ko se obod, pa tudi notranjost posod pregrejeta in izsušita. V boljših trgovinah ponujajo tudi posode iz dvakrat žgane gline, ki prenesejo zimsko zmrzal, le podstaviti jih moramo, da ne stojijo na tleh. S tem bomo dosegli, da se voda ne bo predolgo zadrževala v prsti, in hkrati preprečili, da bi posoda primrznila na podlago.

 

 

 

Plastični lonci

So trpežnejši in lahki, zato jih tudi lažje skladiščimo, predvsem pa so mnogo cenejši. Vendar se zemlja v njih pregreva in ne diha, s časom začno pokati in se lomiti.

 

 

 

Lesena korita

Les ni trajen, zlasti ker rastline zalivamo in ga tako vlažimo. Je naravno gradivo, zato diha. Poleti se hitro izsuši. Pri izbiri premaza moramo biti previdni, da ne vsebuje strupenih primesi. Najbolj primerno je, da  rastline posadimo v kovinske ali plastične posode, le - te postavimo v ustrezno večje posode oz. korita.

 

 

 

Betonska korita

So trpežna, vendar jih moramo pozimi izprazniti in zaščititi, da ne popokajo. Ker so težka, jih imamo navadno več let na istem mestu.

 

 

 

Kovinske posode

Morajo imeti na dnu odprtino za odtekanje vode, razen če v njih ne gojimo vodnih rastlin. Primerni so za hiše, ki so grajene v starem kmečkem slogu. Navadno so črni in se zato poleti močno segrejejo. Pozimi je najbolje, da jih izpraznimo in jih postavimo pod streho.

Tukaj poiščite različne posode in okrasne lonce za vaše rastline. 

 

 

 

Preberi še...

Setveni koledar - april 2021

Setveni koledar - april 2021

Setveni koledar nam pomaga pri organizaciji našega dela na vrtu. April je mesec, ko se narava najbolj prebuja. Ob ...
Smrečica za vsak okus

Smrečica za vsak okus

Osrednji okras prazničnega doma je božična ali novoletna smrečica. Izbiramo lahko med pravimi ali umetnimi. Umetno lahko ...
Ste trato že pripravili na počitek?

Ste trato že pripravili na počitek?

Kdaj opraviti zadnjo košnjo in kaj je še potrebno storiti, da zelenico pripravimo na počitek?  ...