Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Muholovka umira - kakšna naj bo nega mesojede rastline?

Muholovka umira - kakšna naj bo nega mesojede rastline?

Svetovalec

Predviden čas branja 2 min
Četrtek, 23. November

V svetu eksotičnih rastlin je mesojeda rastlina, znana tudi kot muholovka, edinstvena in fascinantna vrsta, ki jo ljubitelji eksotičnih rastlin obožujejo. Čeprav je ta nenavadna rastlina sposobna uloviti in prebavljati majhne žuželke, je včasih lahko izziv ohraniti njeno zdravje in preprečiti, da bi umirala.

Naj ima vaša mesojeda rastlina dovolj vode

Muholovke zahtevajo visoko vlažnost, zato je pomembno, da ohranjate vlažno okolje okoli njih. Uporabljajte izključno postano vodo, deževnico ali destilirano vodo, saj so občutljive na minerale v trdi vodi. Voda naj bo vedno brez apnenca. Poleg tega voda ne sme zastajati v podstavku lonca.

Mesojede rastline potrebujejo dovolj svetlobe

Muholovke, oziroma mesojede rastline običajno rastejo v naravi na mestih z veliko količino sončne svetlobe. Zagotovite jim svetlo mesto v hiši, posredno sončno svetlobo, saj neposredna sončna svetloba lahko poškoduje njihove občutljive liste. Če opazite, da vaša muholovka izgublja barvo ali ko opazite, da listi rumenijo, jo premaknite na bolj primerno mesto.

Bodite pozorni, da bo muholovka na toplem, saj mraza ne mara. Večina muholovk najbolje uspeva pri temperaturah med 20°C in 30°C. Izogibajte se nenadnim spremembam temperature in prepihom, saj to lahko škoduje rastlini.

Muholovke resnično potrebujejo "meso"

Muholovke, oziroma mesojede rastline pridobivajo hranilne snovi iz žuželk, ki jih ulovijo. Če vaša muholovka ne ujame dovolj žuželk, jo hranite s majhnimi žuželkami, kot so muhe ali mravlje. Hranite jo enkrat mesečno, da se izogne ​​prekomernemu obremenjevanju.

Če je vaša muholovka v fazi umiranja, zaradi česar ste po vsej verjetnosti prebrali ta svetovalni članek, poskusite izvajati zgoraj navedene korake in vaši mesojedi rastlini zagotovite optimalne pogoje za okrevanje.

Odstranite poškodovane ali odmrle liste ter spremljajte spremembe v njenem videzu. Poleg tega vam svetujemo, da ne dražite praznih glav. Vsaka glava ima določeno število odpiranj in zapiranj in če se zapre prazna, ji to vzame ogromno energije in odmre.

Če menite, da težave ne morete rešiti sami, se lahko vedno obrnete na izkušene cvetličarke v vrtnih centrih Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani in v Krškem, kjer vam bomo z veseljem pomagali.

 

-12%
3,29 €
2,90 €
PROS DSR190-117U
na zalogi
PROS IDUKON2-623U
na zalogi

Preberi še...

V marcu se resno lotimo dela na vrtu

V marcu se resno lotimo dela na vrtu

Z brstenjem in pisanim pomladnim cvetjem v marcu narava naravnost eksplodira. Zdaj je čas, da se resno lotimo dela na ...
Vrtnarski nasveti za februar

Vrtnarski nasveti za februar

Februar je čas, ko se vrtnarji začnemo pripravljati na pomladno sezono. Kljub mrazu so naši vrtovi še vedno živi, polni ...
Razvoj zelene energije in blagovna znamka Ramda

Razvoj zelene energije in blagovna znamka Ramda

V skrbi za ohranjanje okolja moramo razvijati vedno naprednejše in dovršene izdelke, ki nam bodo pomagali pri ohranjanju ...