Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Kako poskrbeti za sadje v mesecu avgustu

Kako poskrbeti za sadje v mesecu avgustu

Predviden čas branja 2 min
Ponedeljek, 27. Julij

Katera opravila zahteva sadno drevje in jagodičevje? Preberite, kako poskrbeti za sadni vrt avgusta.

  • Konec avgusta izvajamo poletno rez. Obrežemo drevesa koščičastega sadja, ki smo ga že obrali. Pri ostalih drevesih izrežemo bohotivke. 
  • Če smo drevesa dognojevali tudi v juliju, so naša drevesa sicer dobro preskrbljena, po pobiranju sadja pa lahko poskrbimo za zdravo rast dreves še tako, da jih poškropimo z organskimi pripravki za krepitev rastlin.
  • Pri mladem, pritličnem in špalirnem drevju upognemo letošnje navpične poganjke, tako bodo hitreje in obilneje rodili. Druge pregoste pa odrežemo na dva centimetra dolge štrclje. Izberite primerne škarje za obrezovanje.
  • Malinam vse izrojene poganjke odrežemo pri tleh. 
  • Vrtne jagode okopavamo ter na novo sadimo. Najbolje jih je saditi pod črno folijo v dveh vrstah in v razmiku 20 do 30 cm. V avgustu je ugoden čas tudi za presajanje jagod. Sadimo kupljene kvalitetne sadike ali pa presajamo sadike, ki smo si jih razmnožili sami iz matičnih rastlin.
  • Pri preveč obloženih sadnih drevesih, ki so nastavila preobilje plodov, je potrebno veje podpreti, da ne bo škode.
  • Največ škode sedaj na zorečem sadju napravijo ose, sršeni, čebele, mravlje in razni ptiči, ki načnejo najlepše plodove. Zoreče plodove zavarujemo z mrežami.
  • V avgustu se razvija drugi rod zavijača (črvivost plodov). Zatremo ga s škropivi, vendar pa se je potrebno dobro pozanimati pri strokovnjakih, s katerim škropivom je dobro manipulirati, da ne uničimo plodov. Ker se škodljivci, posebno zavijač, kaj hitro navadijo na določeno škropivo in postanejo odporni, je dobro, da škropivo večkrat menjamo. Z vsakim škropljenjem moramo prenehati vsaj 14 dni pred obiranjem. Za pravilen izbor fitofarmacevtskih sredstev se lahko oglasite v naši apoteki, kjer vam bodo ustrezno svetovali naši agronomi. 
  • Drevesnih kolobarjev ne rahljamo več, pač pa jih zastiramo s pokošeno travo. Tudi zemlje ne obdelujemo več, ker mora rast prenehati in les dozoreti, da bo odporen proti zimskim pozebam.

Preberi še...

Kaljenje in sajenje krompirja

Kaljenje in sajenje krompirja

V vrtnih centrih Eurogarden je na voljo velika ponudba semenskega krompirja. Pravočasno poskrbite za zalogo, da boste ...
Kaj pobiramo in kaj še lahko sadimo oktobra na vrtu?

Kaj pobiramo in kaj še lahko sadimo oktobra na vrtu?

Ni malo navdušenih vrtnarjev, ki jim jeseni zmanjka energije in zagona nad vrtnarjenjem in v pričakovanju neizogibnega ...
Septembra je v sadovnjaku pestro

Septembra je v sadovnjaku pestro

V jesenskem sadovnjaku z velikim veseljem obiramo sadje, ki smo ga čez sezono negovali in zanj skrbeli. V tem času ...