Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Sadovnjak se prebuja

Sadovnjak se prebuja

Predviden čas branja
Petek, 16. April

Sadovnjak aprila zacveti v vseh barvah. Sadno drevje se prebuja, največjo nevarnost za letošnjo letino pa predstavlja pozeba. Tej se v večjem delu Slovenije letos nismo mogli izogniti, saj so bile temperature večkrat pod lediščem.

Katera opravila so aprila v sadovnjaku obvezna?

Pod krošnjo dreves nasujemo zastirko, da preprečimo rast plevelov in pretirano izhlapevanje vode. Ko začne drevje zeleneti, prenehamo s sajenjem. Sadimo lahko le še drevesa s koreninsko grudo.

Mlada drevesa okopavamo. Pri novo posajenih sadikah odstranimo morebitne plodove. Prvo leto je pomembno, da se drevo dobro ukorenini in opomore od šoka, ki je nastal pri presajanju.

Aprila škropimo sadno drevje

Preventivno škropimo proti škrlupu, jablanovi plesni, listni luknjičavosti, listni pegavosti, cvetni moniliji, cvetožeru, jabolčni in češpljevi grizlici, jabolčnem zavijaču, krvavi uši, češnjevi muhi, oljčnemu molju. Škropimo v večernem času, ko ni čebel. Plodiče breskev redčimo, ko dosežejo velikost 2 cm. Drevesom ne pozabimo razrahljati privezov, da se lubje na vejah in deblih ne bo poškodovalo.

-8%
26,99 €
24,83 €
RA 895605
na zalogi
-10%
11,99 €
10,79 €
VE 4204
na zalogi

Preberi še...

Objavljen je 3. javni razpis za odpravo zaraščanja na kmetijskih zemljiščih

Objavljen je 3. javni razpis za odpravo zaraščanja na kmetijskih zemljiščih

Višina razpisanih nepovratnih sredstev znaša do vključno 600.000 evrov, in sicer 300.000 evrov za fizične osebe ter ...
Bi sadili sadna drevesa oktobra?

Bi sadili sadna drevesa oktobra?

Ko pride oktober in z njim jesenski čas, obdobje hladnega in mrzlega vremena, se tudi drevesa počasi pripravljajo na ...
Pet glavnih opravil na zelenjavnem vrtu v avgustu

Pet glavnih opravil na zelenjavnem vrtu v avgustu

Avgusta dela na vrtu ne zmanjka. Poskrbeti moramo predvsem za zdravje in prehranjenost rastlin. Pomembno je zalivanje, ...