Eurogarden.si | Več kot 40.000 izdelkov

Pomoč pri poletnem delu v vinogradu

Pomoč pri poletnem delu v vinogradu

Predviden čas branja 4 min
Ponedeljek, 27. Julij

Poletni čas je čas intenzivne rasti in razvoja vinske trte. S tem se tudi poveča vsakodnevna skrb in delo v vinogradu. Le tako trta ostane vitalna, pridelek pa zdrav. Kateri pripomočki in pripravki nam lahko pri tem pomagajo?

Za zelena dela škarje za obrezovanje

V poletnih mesecih mladike in zalistniki na trti hitro priraščajo, grozdi pa počasi že pridobivajo na svoji teži. Zelo pomembno je, da zalistnike sproti odstranjujemo, mladike krajšamo, zunanje liste pa pustimo, saj s tem zavarujemo grozdje pred sončnim ožigom. Za uspešno izvedbo zelenih del imamo v našem prodajnem programu velik izbor škarij za obrezovanje. Izbirate lahko med ročnimi in baterijskimi izvedbami. Mladike sproti privezujemo ob oporo. Za lažje delo si lahko omislimo škarje za vezanje

Po ustrezna fitofarmacevtska sredstva v našo apoteko

Če je grozdni nastavek prevelik, moramo grozdje ročno razredčiti. Trti moramo zagotoviti prevetrenost, zračnost in sončnost. Le s tem se lahko izognemo pojavu bolezni in škodljivcev. 

Najpogostejši bolezni poletnih mesecev sta oidij (Uncinula necator) in peronospora (Plasmopara viticola). Oidij se pojavi predvsem takrat, kadar imamo bolj vroče in sušno vreme. Značilno zanj je, da napada vse rastlinske dele. Opazimo ga kot sivkasto pepelnato prevleko na jagodah in listih. Za preprečevanje okužb lahko uporabimo različna sredstva za varstvo rastlin. V ekološki pridelavi pa se najpogosteje uporabljajo žveplovi pripravki. 

Pri okužbi s peronosporo pa je ravno obratno. Ta vinsko trto napada v vlažnem in toplem vremenu. Bolezenska znamenja se kažejo kot rumenkaste pege na zgornji strani listov. Na spodnji strani listov pa se pojavi bela prevleka. Bolezen se kaže tudi na jagodah, saj se le te zgrbančijo in izsušijo. Za varstvo pred peronosporo se lahko uporabijo različna zaščitna sredstva.

Za pravilen izbor fitofarmacevtskih sredstev se lahko oglasite v naši apoteki, kjer vam bodo ustrezno svetovali naši agronomi. V kontakt lahko stopite tudi preko e-pošte: apoteka@eurogarden.si in apotekakk@eurogarden.si.

Poskrbite tudi za ustrezna hranila

Skozi celo rastno sezono je priporočljivo tudi dodajanje foliarnih gnojil, še posebej magnezija, kalcija, bora ter aminokislin.

In za zaščito pred točo

Poleti lahko veliko nevšečnosti in škode v vinogradu povzročijo tudi različni vremenski pojavi. Še posebej je nevarna toča, ki lahko uniči celoten pridelek grozdja. Zato je najbolj primerna zaščita s protitočno mrežo. Če toča trto poškoduje, priporočamo tudi uporabo foliarnih gnojil, ki vsebujejo visoke količine aminokislin, ki so rastlinam takoj dostopne. 

Zelo pomemben pri sami oskrbi vinograda pa je tudi zeleni del pod trtami. Tega moramo redno kositi ali pa mulčiti.

 

Preberi še...

Do najboljše kvalitete vina z analizo

Do najboljše kvalitete vina z analizo

Po sezoni škropljenja in oskrbi trte pred raznimi bolezni in škodljivci se za vinogradnika prične zahtevno, predvsem pa ...
Kako prepoznati najpogostejšo bolezen v vinogradu?

Kako prepoznati najpogostejšo bolezen v vinogradu?

Peronospora vinske trte (Plasmopara viticola) je najpogostejša bolezen v slovenskih vinogradih. Bolezen napada v toplem ...